Alman Saflık Yasası ve Katkısız Bira

Bu konuda sana ancak Alman disiplini sahip çıkar derlerdi, doğruymuş… Adamlar biranın içeriğini de, üretimini de koruma altına almak için bundan seneleeer seneler önce bir yasa çıkarmışlar. İnanılmaz!

Biz burada yediğimiz her şeyin içine ne kondu diye takip edemezken, IV. Wilhelm diye bir Bavyera Dük’ü taaa 1516 senesinde çıkmış ve demişki;

‘Halkım hep bu tazelikte, saflıkta, adil fiyatta bira içsin diye ben bu biranın içine konan hammaddeleri denetleyeceğim ve ana hammaddeleri koruma altına alacağım.’ Bir de üzerine eklemiş; ‘Sadece hammaddeler değil! Üretim sürecini de koruyacağım.’

1516’daki Dük sayesinde, bugün hala bu yasaya uygun bira üreten bira fabrikaları var biliyor musunuz?

Hala saflığa, katkısızlığa inananlar var demektir bu. Hatta bunlardan birisini çok iyi tanıyorsunuz. Ona sonra geleceğim. Önce gelelim bu güzeller güzeli Alman Saflık Yasası‘na.

alman saflik yasasi tarihi

Alman Saflık Yasası Nedir?

Reinheitsgebot, yani saflık düzeni. Hem saflık hem düzen. Tam bir Alman yasasına uygun ad. Bu yasa, Almanya’daki lager türü bira üretiminde, saflık ve kalitede ulaşılabilecek en üst noktayı belirliyor. Ve halen daha devlet tarafından kontrol ediliyor.

1516 senesinden bu yana Avrupa Lager tipi biraların nesiller boyu aynı kalitede kalıp, günümüze ulaşmasındaki en önemli etken bu yasa. Biz kendimiz yediğimize, içtiğimize dikkat etmezken, adamlar bira saflığını asırlar boyu korusun da, ilerideki nesiller rahat rahat bira içsin demişler. Düşünün!

Bu yasa, bira üretimini bir Alman disiplinine sokar. Üretiminde kullanılacak hammaddeleri belirler, diğer tüm maddeleri ise yasaklar. Bu sayede ise bira geleneksel yöntemlerle üretilir. Yani ne demek bu? Biranın hammaddesi kadar biranın üretim aşamaları da denetlenir. Her aşamada saflığı korunarak, hiç bir kimyasal madde, dışarıdan enzim, koruyucu madde falan eklenmeden, ulaşabileceği en saf şekilde üretilir.

Hammaddeler

Bira sadece ve sadece 4 tane ana hammadde ile üretilmeli.

Malt, su, şerbetçiotu ve maya! Aynı zamanda, kullanılan tüm hammaddeler; doğal, saf ve yüksek kalite standartında, GDO’suz, hormonsuz, kimyasal işlem görmemiş olmalıdır. Ucuz ve düşük kalitede bira üretimine de sebebiyet veren hammaddeler/yardımcı maddeler (şeker, şeker şurubu, mısır, pirinç vb.) kullanılmamalıdır.

Üretim Süreci

4 ana hammaddeyi gördük. Ama dediğim gibi sırf bu değil. Aynı zamanda üretim süreci de başından sonuna kadar Alman Saflık Yasası’na uygun, geleneksel yöntemlerle en saf halinde gerçekleştirilmelidir. Alman Saflık Yasası, bira üreticilerinin tekniklerini en kaliteli hammaddelerin kullanımı ile mükemmelleştirmeyi hedefler. Teknik de hammadde de kaliteli olunca, bira da doğal olarak kaliteli olur.

 

Neticede, bizi hala umursayanlar varmış diyerekten, katkısızlığı, ve %100 saflığı savunmaktan vazgeçmiyorum. Teşekkürler Alman Saflık Yasası…