Yulafın Faydaları Nelerdir?

Yine diyet yapmaya karar verdiğim zaman tanıştığım bir besinden bahsedeceğim sizlere…

Diyetisyenimin bana tüm beslenme düzenimi çizmeden önce söylediği ilk şey kahvaltıyı hayatıma yeniden sokmam gerektiğiydi… Eğer sağlıklı yaşamak, kilo vermek, verdiğim kilo üzerine vardığım ideal kilomu korumak istiyorsam güne kahvaltı ile başlamalıydım. Ve de bunlara ek olarak bağışıklık sistemimi güçlendirmek ve de sindirim sistemimin fonksiyonlarını düzenlemek de istiyorsam kahvaltıma yulafı mutlaka eklemeliydim.

Son bir senedir, enerji, vücudumun en ihtiyaç duyduğu şeylerdendi. Lifin zengin protein değeri, ve yeterli karbonhidrat içermesi hem sağlık hem de enerji sunması bakımından, vücudumun en ihtiyaç duyduğu şeylerdendi… Ve neredeyse günde 1 çay bardağı yulaf, bize vücudumuzun ihtiyacını duyduğu sağlığı ve enerjiyi sağlıyor.

Tüm iç organlarınızın, sindirim sisteminiz ve bağışıklık sisteminizin sağlıklı çalışıp, besininizin vitaminler, mineraller, bileşenler bakımından tam takım zengin olduğunu hayal etmenize gerek yok. Bunu güne 1 kase yulafla başlayarak becerebilirsiniz.

Tüm bunlar sizi ikna etmeme yetmediyse, gelin size yulafın zenginliklerinden bahsediyim. Tiamin, riboflavin, niasin, folat, B6 vitamini içeren yulaf; fosfor, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, sodyum ve bakır bakımından da zengindir.

Gelelim Yulafın Faydalarına…

  • Kilo vermemiz için düzenli çalışması gereken en en en önemli şeyimiz: Sindirim sistemimiz! Evet… Bu güzel besin, sindirim sisteminin çalışmasını destekler, sindirim sistemlerimizde çıkabilecek olası sorunları engeller… Hazımsızlığı giderir, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Zengin lif içermesinden dolayı, mide ve bağırsak sorunlarını önlüyor ve mide, bağırsak kanserine yakalanma riskimizi azaltır.
  • Başka bir takıntım olan: Cilt. Yulaf cilt ve saç sağlığımızı da koruyor.
  • Bu zengin lif içeriyor olmasının başka güzel bir yanı da uzun süre tok tutması… Bu şekilde kilo verme süreci de hızla artıyor.
  • Sinir sistemimizi rahatlatır, bu da stresten uzak tutan bir unsurdur. Dolaylı yoldan uykusuzluğumuzu da önler.
  • Kemik ve kaslarımızı güçlendirir… Diş ve diş eti sorunlarımızı önler…
  • Kan şekeri seviyemizi dengeler, bu şekilde diyabeti önler.
  • Kötü kolesterolü düşürür, kolestreol seviyesini normale getirir.

Yulaf, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler.

İçinde barındırdığı doğal lif içeriği sayesinde sindirim fonksiyonlarımıza tam destek gibidir. Düzenli yulaf tüketirsek yani, bağırsak sorunlarımızın riski ciddi bir derecede azalma gösterir. Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik kısacası bizi rahatsız eden sorunları önlemek için birebir. Hem de bu sorunlar önlenince kilo vermenizin önüdeki en büyük engeller de bir bakıma kalkıyor. Yarın sabahtan itibaren sabahları bir kase yulaf tüketerek bu sonuçları elde edebilirsiniz. Başlasanız bir, mis…

Hassas noktam: Sinir, uyku

Yulaf, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için tüm vücut fonksiyonlarının sağlıklı olarak gerçekleşebilmesinde etkili. Güne bir kase yulaf, süt, bal karışımı ile başlarsanız sinirlerimiz daha kolay yatışıyormuş. Kahvaltıda bir kase yulaf yerseniz, gün içinde daha az strese giriyor ve depresif düşüncelerden uzak kalıyormuşsunuz. Doğal çözüm, her çözümden üstün bu stres konularında bence.

Stresin bir başka sebep olduğu sorunlardan birisi de benim için: Uyku! Şimdi bu arkadaşımız sabahları bizi gün içindeki streslerden koruduğu gibi, aynı şekilde geceleri de o streslerin sebep olduğu uykusuzluktan da koruyor. Bu test edilmiş, onaylanmış yani, yulafın hakkaten ruhsal dünyamızda olumlu bir etkisi var. Sabah yediğiniz gibi geceleri de 1 yemek kaşığı yulafı süt ya da yoğurtla tüketmek daha derin ve deliksiz bir uykuya sahip olmamızı sağlıyormuş. Yulafın rahatlattığı sinirlerimiz sayesinde, gün içinde bizi strese sokan düşüncelerden uzaklaşmış oluyormuşuz.

Yulaf, bağımlılığı azaltır.

Bunu bir yerde okudum ve gerçekten bilmiyordum. Her geçen gün daha küçük yaşlara kadar düşen bağımlılık sorunundan kurtulmak isteyenlere yulaf tüketimi önerilmekteymiş. Bağımlı kişinin aklına bu madde geldiğinde bir kaşık yulaf süt veya yulaf yoğurt karışımı tükettiğinde, zihninden o maddenin çıkacağı söyleniyor. Yani yulaf tükettim, hemen sigara kullanmayı bıraktım gibi değil tabiki de ama bağımlılığından kurtulma yolunda sana yardımcı olan, sağlıklı bir madde olarak da görülebilir.

Yulaf, kas ve kemikleri güçlendirir.

Çoğu kadın gibi demir eksikliğinden çok çeken ben, ve doktorumun sayısız yazdığı demir ilacı reçeteleri. Ama yaş aldıkça görüyorum ki, vücudumuzun bu ihtiyacını duyduğu vitaminleri, biz doğal yollarla, besinlerden de alabiliriz. Ve yulaf demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve çeşitli vitaminler bakımından fazlası ile zengin bir besin. Hem gelişme çağındaki çocuklar için hem de kilo vermeye çalışan yetişkinler için çok önemli bir rol oynuyor. Çocukların kas ve kemik gelişimlerini desteklerken, bizleri de diyet yaparken kas ve kemik incelmesinden koruyor. Sağolsun, var olsun valla…

Gelelim favori maddelerimden birisine… Hem anlatacağım hem de size bir kaç tane yulaf ile yapabileceğiniz yulaf maskesi tarifi vereceğim….

Buraya kadar size yulafın içten getireceği sağlıktan ve güzelliklerden bahsettim. Şimdi gelelim cidimize ve saçımıza olan faydalarına… Taa eski zamanlarda Mısırlılar ve Romalılar cilt sağlığı ve güzelliği için yulaf kullanırlarmış. İki tip cilt tipi için maske tariflerine gelirsek, öncelikle sivilceli cilt ile başlayalım…

Sivilceli cilter için: 1 yemek kaşığı yulafı, bir çay bardağı suyun içinde 10 dakika pişiriyoruz. Kısık ateşte pişirelim. Ilık haldeyken bu karışımı sivilceli bölgemize masaj yaparak uygulayalım. Eğer bu işlemi haftalık rutininiz haline getirirseniz (haftada 2-3 kez) hem var olan sivilceleriniz azalacaktır, hem de yenilerinin oluşumu engellenecektir.

Kuru ciltler için: 1 yemek kaşığı yulafı, 1 çay bardağı süt ile 10 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra içine 1 tatlı kaşığı bal ve bir miktar daha süt ekliyip, karıştırıyoruz. Ortaya çıkan karışımı yüzümüze 10 dakika boyunca, masaj yaparak uyguluyoruz.Hücre yenilenmesini arttıran bu maske, cildinizin nemlenmesine sebep olacak.

Gelelim saçlara.

Cildimiz için sağlıklı olan her şey bir nevi saçımız için de sağlıklı. Ve artık o kadar çok şampuan ya da saçımıza kullanabileceğimiz ürün varki… Hepsi kimyasal içerilkli ürünler. Saçımızın sağlığı bir nevi saç derimize de bağlı. Saçımızı temizlemek için kullandığımız şampuanlar ve saç şekillendirmede kullandığımız kimyasal içerikli ürünlerse saç derisinin doğal nem dengesini bozmakta.

Tıpkı cildimize verdiğim tarif gibi saçımız için de bir tarifimiz var. Yulafı bir mijtar su ile pişirip içine bal, süt ya da zeytinyağı koyarak karıştırıp, ılık haldeyken masaj yaparak saçımıza uyguluyoruz. Başta demir eksikliğinden dolayı olan kepek ve saç dökülmesine direk etki yapıp, önleyen bu maske bir nevi de yulafın içindeki bakır gibi mineraller sayesinde de saç derisini besler, canlandırır ve güçlendirir…