Şekerin Korkutucu Yüzü

Şeker hayatımızdaki en ölümcül zehirlerden birisidir.

Hepimiz için vazgeçilmez bir alışkanlık olan şeker, tadının aksine çok acı verici hastalıklara yol açan bir maddedir.

Metabolizmamızı güçsüzleştirip, hastalıklara davetiye çıkaran bir besin olan şeker, günlük hayatımızdan bir an önce çıkarmamız gereken besinlerden birisidir.

Her ne kadar tüm şeker türlerini aynı kategoriden saysak da doğal şekerin meyve ve sebzelerden tüketilebileceğini bilmemiz gerek. Hayatımızdaki bir çok meyve ve sebzede doğal şeker var.

Glikoz, fruktoz ve laktoz doğal şekerler arasında yer alırken daha ucuza mal edilebilen sükroz, glikoz şurubu ve yapay tatlandırıcılar yapay şekerler arasında yer alır. Fazla miktarda tüketilen şeker vücudumuzda insülin hormonu üretilmesine sebep olur. Bu vücudumuza verdiğimiz en büyük zararlardan biri olur. Hem kısa, hem de uzun vadede… Ve eğer vücudumuza günlük alınması gerekenden fazla (30-40 gram yeterli) şeker girerse, vücudumuz işlenmiş şekeri kaldıramaz, ve kalitesiz tüketim yüzünden ciddi bir zarar görebilir.

Şekerin başlıca zararları nelerdir?

Öncelikle şekerin hiç bir besin değeri yoktur. Bunu bilmemiz şart. Kendisi başlı boşuna boş bir kaloridir. Hep televizyonlarda, gazetelerde gördüğünüz, duyduğunuz şekerden uzak durma mantığı yanlış değil. Durmalısınız!

Fazla şeker tüketimi kalp hastalıklarına davet çıkarır. Çok şeker tüketen birinin kalp problemi yaşaması çok olasıdır. Neden? Çünkü şeker kalp krizinden sorumlu kötü kolestrolü ve trigliseridleri arttırır ve buna bağlı olarak kalbin pompalama mekanizmasını kötü şekilde etkilenir ve kalpteki arıza riskini arttırır.

  • Bugün tükettiğimiz fazla şeker, uzun vadede karaciğer yağlanmasına yol aç Fazla şeker tüketimi direkt olarak kana karışır ve bu da vücudumuz tarafından yağa çevrilir. Bu yağ tabakası vücüdumuzun belli organlarında birikir ve zaman geçtikçe tüm vücudumuza yayılmaya başlar. Bu da günün sonunda karaciğerimizin yağlanmasına sebep olur ve sindirim bozukluğuna yol açar.
  • Damarlarımızı sertleştirip, tıkar. Fazla şeker tüketimi kandaki insülin miktarını arttırır. Peki kanımızdaki fazla insülin bize neler yapar? Atardamarlarımızdaki düz kas hücrelerimizin büyümesine sebep olur ve damar sertliğine sebep olur.
  • Vücuttaki kolestrol dengemiz alt üst olur! Journal of The American Medical Association’da yayınlanan bir çalışmada; aşırı şeker yüklemesinin, karaciğerin kötü kolestrol üretimini arttırmasına sebep olduğu teorisi öne sürülmüştür.
  • Ciltte kırışıklıklara yol açar! Aşırı şeker tüketimi vücuttaki protein yağ oranını değiştirir ve ‘glikasyon’a neden olur. Bu birleşme sonucu cildin en önemli yapıları olan kolajen proteini zarar görür. Cildin elastikliğini ve sıkılığını sağlayan bu yapı şeker molekülleri tarafından hasar görerek ciltte sarkma, kırışıklık ve yüzey bozukluklarına sebep olur. Dermatoloğa, estetisyene gitmeden, önce içimizi iyileştirmeliyiz. Dış güzelliğimizin, içimizden geldiğini unutmamalıyız!
  • Çocukluğumuzdan beri duyduk. Tekrarlayalım… Fazla şeker dişlerimize zarar verir, dişimizin çürümesine sebep olur. Ağzımızda birçok farklı bakteri yaşar. Bunlardan bazıları dişlerimize olumlu etkiler sağlarken, bazıları olumsuz sonuçlar doğurur… Basit şekerlerle beslenen zararlı bakteriler fırçalama veya tükürük ile temizlenmezlerse şekeri aside dönüştürerek ağız içinde asidik bir ortama sebep olurlar… Bu asitler dişlerin korunmasını sağlayan mineralleri çözmesi sonucunda da diş çürükleri ortaya çıkar.
  • En korkunçlarından birisi bu bence… Hafızayı zayıflatır! Yüksek şeker tüketimi sonucu beynimizin küçülme riski normal daha az şeker tüketen bireylere göre daha yüksek seviyelerde oluyor. Avusturalya Ulusal Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucu beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda oluşan küçülmenin de hafıza sorunlarını ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda fazla şeker tüketiminin dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğüne yol açabileceğini gösteriyor.