Ekşi Mayalı Ekmek

Gerçek ekmek nasıl yapılır?

Nasıl ya yediklerimiz gerçek değil miydi?
‘Gerçek’ ekmek gerçekten diğerlerine benzemiyor!

Günlük hayatımıza bu kadar çeşit ekmek girmeden önce gece gündüz tükettiğimiz beyaz ekmek devri sona erdi. Peki tüketirken biliyor muyduk ki bu beyaz ekmek aslında hayatımızdaki en zararlı şeylerden birisi? Neden mi? Tabiki de yüksek şeker seviyesi, glüten, içerdiği sonsuz katkı maddesi, endüstriyel tuz ve rafine edilmiş undan imal edilmesi yüzünden. Beyaz ekmeğin içinde ne bir gram vitamin ne de mineral bulunmakta. Hatta ekmeğin rafine edilme işlemi sebebi ile buğdayın besin değeri bile sıfırlanıyor. Kısaca beyaz ekmek dediğimizde aklıma televizyonların meşhur yüzü Canan Karatay’ın şu sözü geliyor: “Bir dilim beyaz ekmek yemekle, o dilimin üstüne sığan miktar kadar kesme şeker yemiş oluyorsunuz.” Hayali bile damarlarımı tıkadı yalan değil.

Gelelim ‘Gerçek Ekmek’ mevzusuna. Nedir bu gerçek ekmek?

Daha doğrusu ‘Gerçek Ekşi Mayalı Ekmek’ dememiz daha doğru olur. Gerçek bir ekmek, taş değirmende öğütülmüş katkısız tam buğday unu ya da çavdar unu, ekşi maya, deniz tuzu ve sudan oluşmaktadır. Ekşi mayalı ekmek 48 saatte mayalanır ve bu sürece ‘soğuk fermantasyon’ denir.

220 derecede özel fırında ya da odun ateşinde pişer ve 8 saat gibi uzun bir süre boyunca soğutulur. Ekşi mayanın mayalanma süreci uzun zaman aldığı için hamurda çok fazla sayıda aroma ortaya çıkar…

Ekşi mayalı ekmeğin içi beyaz ekmek gibi yumuşak bir yapıda olmaz. Alışkın olmayan kişilere sert gelebilir. Aynı hakiki çavdar ekmeği nemli bir yapıya sahip ekşi mayalı ekmek oda sıcaklığında dört gün, buzdolabında ise sekiz gün tazeliğini koruyabilir… Bu tarz, üretiminde özel emek gerektiren ekmekler çok ucuz fiyatlarda satılmıyorlar ülkemizde… Seri bir üretimleri olmadığı için, bu ekmeklerin üretiminde gerçekten büyük derecede el emeği bulunmakta…

En önemli özellikleri ise çok sağlıklı olmaları…

Sağlık açısından bakacak olursak bu ekmeklerin üretiminde glüten oranı çok düşük olan çavdar, karakılçık ve siyez unları kullanılmakta… Bu nedenle de bu ekmeklerin sindirimi beyaz ekmeğe oranla çok daha kolay. Bilmelisiniz ki sindirim problemimizin en baş sorumlusu glütendir. Glüten dediğimiz şey undaki proteinin suyla birleştiğinde oluşturduğu bir ağ dokudur ve sindirimi vücut için oldukça zordur. Günümüzde dışarıda satılan ekmeklerin çoğunun genetiği ile oynanmıştır. Ve sebeple glüten oranları çok yüksektir. Ekşi maya ve organik unlarla yapılan ekmekler sayesinde sindirim problemlerinde ciddi azalmalar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu tip unlarla üretilen ekmeklerde sağlık açısından gözle görülür bir sağlık fırsatı bulunmakta!

Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Kaynak: https://yemek.com/tarif/eksi-mayali-ekmek/#gref

Malzemeler

400 gram ekmeklik un
300 ml. su
90 gram ekşi maya
2 çay kaşığı tuz

Püf Noktası

Ekşi mayanızı, ekmeği yapmadan en az 1 gün önce beslemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde mayanız aktif hale gelmeyecektir. Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır. Ekmeğinizi yapmaya başlamadan önce bir parça ekşi mayayı suya koyarak kontrol edebilirsiniz

Pişirme Önerisi

Ekmeğin nem dengesini koruması oldukça önemli. Bu nedenle fırın içinde mutlaka su dolu bir kap bulundurun.

Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir kaba suyu aktarın. İçerisine bir gün önceden beslemeye başladığınız ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın.
  2. Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.
  3. Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru elde ettikten sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.
  4. Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekletin. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin.
  5. Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.
  6. Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin.
  7. Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Mayalandırmaya bıraktığınız hamuru yerleştirin, şekil vererek kapağını kapatın. Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin.
  8. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.